Avainsanat

, , , ,

Miten ihmeessä sitä voi olla niin monta erilaista tapaa valaista koti? Eilen käydessämme Adlux Oy:ssä valaistussuunnitelussa jäimme todellakin sanattomiksi. Aiemmin jotenkin niin selkeät toiveet ja ehdottomat ei:t muuttuivat yht’äkkiä epävarmaksi jossitteluksi ja hyvä niin. Tähän asti toiveena oli että kattopinta, on se sitten rapattua pintaa tai valkoista paneelia, olisi mahdollisimman yhtenäinen ja ehjä. Toisaalta toiveena oli myös ehkä ristiriitaisestikin erittäin hyvä valaistus, ei kellertävä eikä sinertävä, mutta samalla myös hyvin huomaamaton valaistus. Ainoana selkeänä roikku-lamppuna olisi keittiössä Lokki, jonka hiljattain jo hankimme uutta kotiamme odottamaan. Eilisen aikana tuli kuitenkin havaittua monta asiaa omissa suunnitelmissa, jotka olisi hyvä tehdä toisin ja toisaalta monta sellaista asiaa joita ei osannut edes ajatella. Mutta tämänpä takia on olemassa valaistuksen ammattilaiset.

Tulevan talomme jokaisessa huoneessa tapahtui muutoksia, vähimmällä ehkä selvisi juuri keittiö. Keittiöön on jo pidemmän aikaa suunniteltu epäsuoraa valoa yläkaappien päältä katon kautta heijastuen sekä yläkaappien alapinnalta työvaloksi niin ikään. Olohuoneeseenkin olimme suunnitelleet epäsuoraa valaistusta jo kauan, sillä erittäin hyvän mallin ja kokemuksen saimme täältä: https://oravakorpi.wordpress.com/2015/01/06/epasuora-ledinauhavalaistus/
Tässä blogissa esitelty ledinauhan tarvitsema lista on tähän mennessä huomaamattomin jonka olemme löytäneet, ja huomaamattomuuttahan tällä epäsuoralla valaistuksella haetaan. Olimme jo pohtineet että ehkä vain ikkunaseinälle sijoittuva led-nauha ei riitä koko tilan valaisuun, ja toisaalta emme kahdelle seinälle sitä välttämättä halua, koska sillä tavoin se rikkoisi ainoan ehjän seinämme olohuoneesta. Tänään saimme idean, voihan samaan led-listaan laittaa kaksi nauhaa vierekkäin, jolloin tiettykin tulisi myös tupla-tehot. Voi miksi emme itse tätä hoksanneet!

Tässä olohuoneessa on epäsuoraa valoa kahdella sivulla

Tässä olohuoneessa on epäsuoraa valoa kahdella sivulla

Tässä epäsuoravalo on toteutettu kattoon koteloimalla. Hyvä idea tämäkin!

Tässä epäsuoravalo on toteutettu kattoon koteloimalla. Hyvä idea tämäkin!

Olohuoneen valaistuspaketin sekoitti kokonaan alla olevan kuvan tapainen idea. Tämä netistä kopioitu kuva ei ole yhtään niin hyvän näköinen kuin se, jonka näimme Adlux:ssa, mutta idea tästä selvinnee. Lähtökohta on siis kapeaa alumiinia tai muuta kevyttä materiaalia oleva neliö tai suorakulmio, jonka alapinnan leveys voisi olla ehkä 5cm. Sen päällä kulkee led-nauha, joka epäsuorasti katon kautta heijastaen valaisee huoneen. Koko ”valaisin” kiinnitetään kattoon ohuilla ehkä 5-10cm mittaisilla vaijereilla, eli nuo kuvassa olevat jalat jäävät pois kuvioista. Tätä ”valaisinta” käyttämällä ei tarvittaisi ikkunaseinälle kuin yksi pituus led-nauhaa ja valo tulisi ehkä tasaisemmin koko huoneeseen.

Uusi, innovatiivinenkin idea olohuoneen valaisijaksi!

Uusi, innovatiivinenkin idea olohuoneen valaisijaksi!

Valolla voi todellakin myös sisustaa! Alla oleva kuva on hyvä havainnollistus siitä että peilit tai taulut ja valot voi yhdistää. Meillä tätä ideaa tullaan hyödyntämään sekä wc:ssä mutta myös aikuisten makkarissa sängynpäädyssä.  Ja pohdimpa vielä yhdistäväni tähän pakettiin myös akustiikankin. Isossa perheessä kun on aina ääntä (lue: meteliä) ja erityisesti se korostuu päivittäisten, yhteisten ruokailujen aikana, ja etenkin jatkossa sikäli/mikäli uuteen kotiin keittiön lattia laattapinnoitteen saa. Nuo kuvassa olevat peilit kun voisi korvata akustiikkalevyllä, jonka voi maalata ja leikata haluamaansa muotoon ja lisätä led-nauhaa sen taakse levyn ja seinän välistä epäsuorasti valaisemaan. Sille olisi oiva paikka taideteoksena keittiön pöydän päässä seinällä 🙂

Tällä tapaa rakennetaan sisustuselementtiä sekä keittiöön ruokapöydän päätyyn mutta myös aikuisten makkariin sängyn päätyyn.

Tällä tapaa rakennetaan sisustuselementtiä sekä keittiöön ruokapöydän päätyyn mutta myös aikuisten makkariin sängyn päätyyn.

Tässä valot kiertävät peilin takana, joten valoteho on hyvä, muta häikäisyä ei synny.

Tässä valot kiertävät peilin takana, joten valoteho on hyvä, mutta häikäisyä ei synny.

Kaikissa lastenhuoneissa päädyttiin myös epäsuoran valon hyödyntämiseen ja paras idea oli kattovalaisimen innovatiivinen käyttö. Hyvä yhdistelmä saatiin kun pikkupoikien makuuhuoneessa laitetaan esim. Jasmine -plafondi katon sijasta seinään (!) ja sen lisäksi vaatekaapin päälle himmentimellä varustettu led-nauha, jota voidaan myös yövalona tällöin käyttää. Teinien huoneeseen suunniteltiin valoja vähän saman tyylisesti, mutta siten että led-nauhaa on samalla tapaa kuin olohuoneessa eli koko länsiseinän mitalta. Tämän lisäksi sängyn päädyn kohdalle, seinään noin 1,3-1,4m korkeuteen laitettaisiin Jasmine-valaisin.  Tällöin saadaan hyvä valoteho myös työpöydälle läksyjen ym. tekoa varten.

Tässä Jasminen sijoittuna katon sijasta seinään -> Hieno!

Tässä Jasminen sijoittuna katon sijasta seinään -> Hieno!

Tässä yksi vaihtoehto led-nauhalle teinien huoneiden länsiseinään, mutta ehkäpä paremmin koko seinän pituudelta.

Tässä yksi vaihtoehto led-nauhalle teinien huoneiden länsiseinään, mutta ehkäpä paremmin koko seinän pituudelta. Tässä valoa voidaan asettaa tulemaan sekä ylöspäin että alaspäin, joten tupla-tehot taas 🙂

No seuraavaksi eteinen, tuo murheenkryyni valaistuksensa kanssa. Tähän tilaanhan ei tule juurikaan mistään luonnonvaloa, edes aurinkoisena päivänä. Mutta Adlux:lla vierailun myötä sinnekin löytyi ratkaisu. Ja itseasiassa parikin. Se ensimmäinen ratkaisu olisi luonnollisesti hyödyntää tuota olohuoneeseen laitettavaa, kattoon ripustettavaa kehikkoa. Mutta ehkäpä se olisi eteiseen vähän liian ”pröystäilevä”? Kenties eteiseen sopisi paremmin vastaavanlainen epäsuora-toteutus ns. valokatto-menetelmällä. Se on sitten enää kustannusasia, olisiko valokaton takana lediä vai loisteputkea eli ns. saalingit. Tässä kohtaa pitää miettiä vähän hankinta- ja käyttöhintojakin (kuten tottakai koko kokonaisuudessakin!). Sama idea toimisi myös tuulikaapissa, jossa varmaan sen pienin koko 30×30 voisi olla juuri sopivan kokoinen ja tehoinen.

Tässä led-paneelitoteuksella tehty, upotetut, häikäisemättömät valot.

Tässä led-paneelitoteuksella tehty, upotetut, häikäisemättömät valot.

Tässä vastaavasti valokatto-menetelmällä, eli kokonaisuus on koottu valaisimesta ja sen eteen (päälle) laittettavasta opaalimuovista, jonka valon läpäisy on about 78%. Tasoittaa valon epätasaisuutta huomattavasti, joka rauhoittaa valon tunnelmaa.

Tässä vastaavasti valokatto-menetelmällä, eli kokonaisuus on koottu valaisimesta ja sen eteen (päälle) laittettavasta opaalimuovista, jonka valon läpäisy on about 78%. Tasoittaa valon epätasaisuutta huomattavasti, joka rauhoittaa valon tunnelmaa.

Eteinen voidaan toteuttaa myös näin, tai miksei myös olohuonekin. Eli joko upotettavalla led-paneelilla tai sitten valokatto-menetelmällä neljä suorakaidetta, jotka yhdessä muodostavat neliön. Niin kaunis!

Eteinen voidaan toteuttaa myös näin, tai miksei myös olohuonekin. Eli joko upotettavalla led-paneelilla tai sitten valokatto-menetelmällä neljä suorakaidetta, jotka yhdessä muodostavat neliön. Niin kaunis! (Kuvassa tuolla keskellä on 2 valkoista akustiikkalevyä, mutta itselle ne tulisi tuohon kohtaan…)

Kylpyhuone sai myös paljon uusia ideoita valaistuksensa suhteen. Meillähän kylpyhuoneen ja saunan välinen seinä tulee olemaan yläosastaan lasia, joten valojen häikäisyyn pitää kiinnittää huomiota. Lauteilla on ikävä istua jos silmiin häikii. Kylpyhuoneen valaistustoteutukset voisivat noudatella pitkälti niitä ideoita joista kerroin eteisen kohdalla, eli ns. valokatto-menetelmä. Kylpyhuoneessa valokatto-ideaa voisi toteuttaa vaikkapa valoraitana.

Valoraita katossa. Kylpyhuoneessa yksi idea olisi mitoittaa tuo raita olemaan yhden tai kahden kattopaneelin levyinen ja mittainen. Sulautuisi tällöin mahdollisimman huomaamattomaksi mutta hyvin valaisevaksi.

Valoraita katossa. Kylpyhuoneessa yksi idea olisi mitoittaa tuo raita olemaan yhden tai kahden kattopaneelin levyinen ja mittainen. Sulautuisi tällöin mahdollisimman huomaamattomaksi mutta hyvin valaisevaksi.

Toisaalta kylpyhuoneessa voisi soveltaa myös tätä katon ja seinän rajapinnasta vinosti tulevaa valoa, jossa led-nauha on koteloitu kattoon, osoittamaan seinän kautta alas. Näistä kahdesta onkin jo vaikea valita!

Toisaalta kylpyhuoneessa voisi soveltaa myös tätä katon ja seinän rajapinnasta vinosti tulevaa valoa, jossa led-nauha on koteloitu kattoon, osoittamaan seinän kautta alas. Näistä kahdesta onkin jo vaikea valita! Kylpyhuoneen seinät tulevat kyllä olemaan ainakin 3/4 teräväreunaisia ja kiiltäviä valkoisia, joten valo ainakin hyvin heijastuisi huoneeseen päin.

Saunan valaistus tullaan varmaan toteuttamaan niin ikään valonauhalla lauteiden selkänojasta alas- tai ylöspäin. Ellei voida jopa tulla sihen tulokseen ettei saunassa tarvita valoa lainkaan kun kerran lasiseinän kautta kylpyhuoneen valo paistaa riittävästi saunaankin. Siivousta varten toki tarvitaan tässä tapauksessa semmonen ”tavis” -saunavalo lauteiden alle.  Niin ja kiuas-valo olisi myös oikein bueno! Kiukaan takanahan on mustaa, kivennäköistä laattaa, niin siinäkös valo kauniisti kimmeltäisi!

Kodinhoitohuoneessa valaistuksessa on useampia vaihtoehtoja. Itse tykkäisin kovasti tuosta valokatto-menetelmästä tai led-paneelista mutta isäntä tykkäisi tässä tilassa myös ihan tavallisesta loisteputki-valaisimesta – tosin opaalimuovin takaa sekin (vrt Jasmine).

Eikä nuo pienemmän kokoiset Jasminetkaan välttämättä ihan huono vaihtoehto ole kodinhoitohuoneessakaan.

Eikä nuo pienemmän kokoiset Jasminetkaan välttämättä ihan huono vaihtoehto ole kodinhoitohuoneessakaan.

Monen monta asiaa on siis pohdittava, mutta nyt on onneksi sentään ideoita joista pitää enää vain valita. Ja se valintahan on tunnetusti vaikeaa. Mielenkiinnolla odotan mitä sähköurakoitsijamme vastailee näihin ideoihimme, se nähtäneen lähiaikoina 🙂