Jottei kokonaan eksytä sisustuksen puolelle, on ilo todeta että myös rakenteissa edetään – ja kovaa vauhtia edetäänkin! Viime viikon aikana talon ja tallin perustukset ovat saaneet valtavan määrän putkia ympärilleen! Kaivurimiehemme Rantalan maanrakennuksesta sai ne kuitenkin reippaasti laitettua ja jo 4. päivänä tontti oli kuin uudestisyntynyt 🙂 

Näin siitäkin huolimatta, että viime hetkellä saimme ahaa-elämyksen salaojien laittamisen/laitattamisen kustannustehokkuudesta nyt tässä vaiheessa kun kaivuri on jo tontilla muutenkin. Nurmikkoa ja pihaa varten  tehtävät kaivuutyöt eivät siis kuuluneet urakkaan mutta halusimme ne siitä huolimatta tehdä, jottei ensi kesänä tarvitsisi repiä istutuksia salaojaputkien laiton tieltä. 

 Aika lailla soiteltiin ristiin ja rastiin ja konsultoitiin maanrakentajaa, pihasuunnittelja Jenniä Vihreästä pionista ja meidän vastaavaa mestaria.  Suurkiitokset heille kaikille hyvistä hermoista ja erittäin hyvistä neuvoista! Loppupäätelmänä se, että tontin itäreunaan laitettiin salaojaputki tontin koko pituudelta ja muilta osin tontin pinnan kaadot tehtiin hyvällä laskulla. Nyt on tonttimaa sileä ja sorapihakin nousi melkoisesti. Sorapihan keskellä olevan sadevesikaivon ansiosta ei jää vedet loikoileen tontille vaan valuvat pois! 

(Tarkkasilmäiset huomaavat eron perustusten aiemman korkeuden ja nykyisen korkeuden välillä 😊)

 

Mutta se mitä on tuolla maan alla, se vasta on mielenkiintoista! Putkea putken perään, ristiin ja rastiin mutta niin selkeässä järjestyksessä 🙂 

Siellä ne, selvästi perustuslaattaa alempana, keräämässä kaiken maassa olevan kosteuden ja kuljettamalla sen pois, pois 🙂   
 

Yhdeltä talon sivulta näkyy melko hyvin tuo putkiston rakenne, huomioitavaa kuitenkin on että kuvan alaosassa asennus on vielä kesken, mutta ylhäältä näkee rakenteen hyvin. Talon puoleinen putki on salaojaputki, ilmeisesti ns. tuplaputki (= parempi kuin se perinteinen kiepissä myytävä valkoinen putki) ja seuraava putki on sadevesiputki. Tuo kaikkein vasemman puoleisin on muuten autotallilta tuleva koontiputki!    
Yllä olevista putkista vedet johdetaan kokoojakaivoon (eri putket menee eri korkeudessa sen seinistä läpi), jonka jälkeen näiden ”sisääntuloaukkojen” alapuolelta lähtee purkuputki viereisen huoltotien ali peltojen kokoojaojaan. Tuohon siis päättyy meidän sadevesijärjestelmä! 

 
Eikä taida olla parempaa keinoa päättää hyvä raksa-viikko kuin toteamalla että ensi viikolla taitaa tapahtua jälleen, sillä kattotuolit ovat  saapuneet! 

Siispä päätän tän postauksenkin näihin kuviin ja tunnelmiin!